• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
  • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
otoci na telu

Stručnjaci su saglasni da skoro da nema bolesti koju ne prati poremećaj protoka telesnih tečnosti u tkivima ili organima, zbog kojeg i nastaje nakupljanje vode i drugih sastojaka. Te nakupnine nazivaju se otoci ili edemi i naročito su česti u nogama i zglobovima stopala.

Razlozi njihove pojave nisu uvek sasvim jasni, jer otoci ne stvaraju uvek tegobe, pa se mnogima čini da zbog toga i nisu posebno važni. Učestale otoke bi, naprotiv, trebalo shvatiti veoma ozbiljno i otići lekaru da bi otkrio njihov uzrok.

UZROCI OTOKA

Uzroci za pojavu otoka su brojni. Kratkotrajna bezbolna nakupljanja tečnosti u nogama nastaju usled dugotrajnog stajanja i sedenja, uzimanja prevelike količine soli, gladovanja ili nepravilne ishrane, gojaznosti, visoke i niske spoljašnje temperature, uganuća zglobova, primene hormonskih lekova. Otoci mogu biti i jedan od znakova povišenog krvnog pritiska i slabljenja venskih zalistaka.

Dnevna izmena tečnosti iznosi oko 4 hiljade litara, a dovoljno je da se pritisci koji utiču na protok tečnosti promene za 0,5 odsto pa da se stvori čak 20 litara viška vode od koje se stvaraju otoci. Dugotrajni otoci su specifični za srčane bolesti, duboku vensku trombozu, poremećaje u radu bubrega, jetre, pluća ili štitne žlezde.

Trudnice mogu dobiti otok u nogama zbog pritiska ploda na venske krvne sudove, ili zbog hipertenzije u stanju preeklampsije. Kod ljudi koji imaju proširene vene ili trombozu, najčešće otiče samo jedna noga.

Nakupljanje tečnosti u koži i sluzokoži može nastati i kao posledica infekcije. Isti, neželjeni učinak imaju i alergijske reakcije, pre svih anafilaktički šok koji izaziva po život opasan otok disajnih puteva.

Reakcija organizma u obliku otoka moguća je i na otrov pčela, bubamara, osa, stršljenova, mrava, krpelja i drugih insekata. Ovi otoci mogu biti jako bolni.

Nakupljanja tečnosti u koži i potkožnom tkivu nastaju zbog zastoja u protoku limfe i mogu se pojaviti u svim životnim dobima i na svim delovima tela: rukama, nogama, grudima, licu. Bol je pojačan zbog pritiska tečnosti na okolne nerve.

Posebna vrsta limfedema su otoci koji su posledica uklanjanja limfnih žlezda i zračenja kod osoba obolelih od malignih tumora. Rana dijagnoza kod svih limfedema je presudno važna, budući da se blagovremenim lečenjem izbegavaju teške i bolne komplikacije. Među njima su najučestalije bakterijske i gljivične infekcije i zapaljenje limfnih sudova, smanjeni imunitet, isticanje limfe kroz kožu.

LEČENJE

Lečenje otoka se, u zavisnosti od uzroka, može vršiti primenom medikamenata (npr. diureticima kod srčanih bolesnika). Vrlo delotvorna terapija je i primena takozvane dekongestivne terapije, kojom se aparatima (vakusak) ili ručnom masažom u trajanju od 20 minuta uklanja suvišna tečnost, tako što se potiskuje u delove tela gde limfotok i krvotok normalno funkcionišu. Ova terapija uključuje i stručno bandažiranje i medicinsku gimnastiku. Limfedem se ne može ovom metodom izlečiti, ali se mogu sprečiti komplikacije.

Nagli otoci u bilo kom delu tela bez odlaganja zahtevaju odlazak lekaru. Nedostatak vazduha, bolovi i stezanje u grudnom košu, smanjeno izlučivanje mokraće takođe su upozoravajući znaci. Osobe kod kojih otečena noga postane topla ili crvena, moraju hitno kod lekara, kao i trudnice kod kojih se naglo povećavaju otoci.

Važno je obratiti pažnju da li su otoci prisutni u svako doba dana ili se povećavaju ujutru ili uveče i šta ih još povećava a šta smanjuje.

Ukoliko imate problem sa otocima, ne odlažite posetu lekaru specijalisti. Ordinacija Dr Vergaš je tu da vam pomogne i reši vaš zdravstveni problem.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*