• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
  • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
bolovi u telu

Bol je zaštitni mehanizam organizma i nastaje zbog oštećenja tkiva u najširem smislu. Najčešća podela je na akutni i hronični bol. Bol je najčešći simptom koji bolesnika dovodi lekaru (terapija bola je kompleksna, neretko dugotrajna). Cilj terapije je da ukloni uzrok bola, a ako to nije moguće onda da se otkloni posledica što u velikom procentu definitivno rešava problem.

Bol je simptom koji se u mnogih bolesnika ne može ukloniti samo lečenjem osnovnog oboljenja ili uzroka. Kad on postane jak i neizdrživ i u isto vreme hroničan, tada bol predstavlja bolest koju treba lečiti.

Ne treba dovesti do stanja u kojima bol gubi primarni, koristan značaj upozoravajućeg signala. To praktično znači da je potrebno na vreme se obratiti lekaru. Lekar je tada dužan da dijagnostikuje oboljenje odnosno odgonetne uzročnike bola.

VRSTE BOLOVA

  • Bolovi u mišićima – hronični bolovi u mišićima, zglobovima i fascijama uzrokovani su oboljenjima vezivnog tkiva, reumatizmom, povredom…

 

  • Glavobolje – Mogu biti uzrokovane raznim dešavanjima. Često je to zbog patologije vratne kičme (od spondiloze do diskusa). Vaskularna patologija je takođe čest uzrok glavobolja.

 

  • Bolovi duž telesne osovine i u mišićima, koji mogu biti posledica spondiloze, patologije kičmenog stuba, ravnih stopala…

 

  • Bolovi u zglobovima čiji uzrok mogu biti artroze i artritisi

 

  • Sve neuralgije: trigeminusa, povezane sa herpesom, međurebarne i od pritiska na nervne korenove koji idu iz kičmene moždine takođe su praćene bolovima često vrlo jakog intenziteta i dugog trajanja

 

  • Bolovi od unutrašnjih organa se nekada ispoljavaju na karakterističnim mestima na površini kože

 

  • Kancerogeni bolovi spadaju u grupu najjačih bolova zbog nekada šire destrukcije više tkiva.

 

  • Sportske povrede: istegnuća, kontuzije, tendinitisi, entezitisi, periostati, distorzije i prelomi se dijagnostikuju između ostalog i prema karakteru bola koji se javlja.

 

VAŽNO JE ZNATI

Neophodno je da se pacijent javi lekaru i da, u većini slučajeva, nikako ne pristupa samostalnom lečenju bola.

Svedoci smo “uspostavljanja dijagnoze i određivanja terapija” u svakodnevnoj komunikaciji među ljudima. To je zaista neprihvatljivo iz razloga što tako “uspostavljena” dijagnoza povlači upotrebu neadekvatnih lekova i njihovih doza. Ono što je još opasnije – to može dovesti do produbljivanja osnovnog oboljenja, prelaska bola u hronični, a nekad i nepovratnog oštećenja tkiva i organa. Dakle, dijagnozu određuje lekar.

Kada se uspostavi dijagnoza treba obezbediti efikasno lečenje metodama i sredstvima koje su najprirodnije i ne ostavljaju negativne tegobe na druge organe i tkiva. Prosto treba izbeći trovanje jetre, poremećaje krvnog pritiska i oštećenje sluzokože želuca silnim medikamentima.

Fizikalna medicina poseduje širok spektar fizičkih agenasa koji na najprirodniji način deluju kako lečeći bolest, tako i sprečavajući nastanak oboljenja. Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Vergaš uspešno leči mnoge vrste bolova. Pogledajte naše usluge!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*