• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
 • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
Tekar fizikalna terapija Dr Vergaš

TECAR terapija je trenutno u samom vrhu terapija u rehabilitaciji mišićno-zglobnih i sporstkih povreda. To je za sada jedna od najnaprednijih metoda u fizikalnoj terapiji i predstavlja ogroman napredak u oblasti fizioterapije i rehabilitacije. Najvažnije od svega je što daje trenutne terapijske rezultate koji su uočljivi već posle prvog tretmana i time značajno skraćuje vreme rehabilitacije u poređenju sa opremom starijih generacija.

U ovom tekstu objasnićemo Vam šta je zapravo Tekar terapija, na koji način se sprovodi, kada se primenjuje, odnosno za koja oboljenja je indikovana, koji su njeni efekti, kao i da li postoje kontraindikacije za lečenje ovom metodom.

Šta je Tekar terapija

Tekar terapija je oblik savremene fizikalne terapije koja poboljšava cirkulaciju i limfatički sistem i tako podstiče prirodan tok oporavka kod raznih oboljenja.

Ovaj oblik fizikalne terapije pretvara energiju visokofrekventne struje u toplotnu. Na taj način se omogućavaju kombinacije površinskog i dubokog zagrevanja tkiva, u zavisnosti od lokalizacije područja koje treba da se tretira.

Upravo zbog ovakvog načina dejstva, dolazi do bržeg smanjenja bola i kraćeg vremena oporavka pacijenata.

Kako se sprovodi Tekar terapija i koji su njeni efekti

Tekar terapija se primenjuje manuelnom masažom različitim sondama od strane stručno obučenog fizioterapeuta. Na taj način se, osim masaže, ostvaruje i drenaža tretiranog područja, kao i jako prijatan osećaj za pacijenta.

Osnovni efekti TECAR terapije su NAJPRAVILNIJI OPORAVAK I REGENERACIJA TKIVA, smanjenje otoka i izliva, obezboljavanje, smanjenje napetosti mišića!

Primena TECAR terapije – indikacije

Kao inovativna, savremena i jedna od najefikasnijih metoda lečenja, Tekar terapija ima široku primenu u lečenju akutnih i hroničnih bolnih stanja:

1. Sportskih, i uopšte povreda mišića, tetiva i ligamenata zglobova (ruptura, kontraktura, istegnuća, nagnječenja), kao što su:

 • razne vrste povreda u ramenu (mišića rotatorne manžetne, zamrznuto rame) i kolenu (PREDNJI UKRŠTENI i kolateralni ligamenti),
 • TENISKI i GOLFERSKI lakat,
 • bol u listu,
 • uganuće skočnog zgloba,
 • rehabilitacija nakon rupture Ahilove tetive,

2. Bol u vratu i leđima različitih uzroka – DUSKUS HERNIJA, napetost, IŠIJAS

3. Sindrom karpalnog tunela

4. PETNI TRN

5. Olakšava tegobe kod artroze kuka, kolena i ostalih zglobova.

Vrste TECAR aparata

Postoji više vrsta TECAR aparata. Važno je napomenuti da se u cilju pružanja najbojeg terapijskog dejstva, u ordinaciji “Dr Vergaš” koristi savremeni TECAR aparat  BTL-6000 TR-Therapy koji obezbeđuje naprednu tehnologiju i trenutno je najsavremeniji aparat te vrste!

Kontraindikacije

Kao i svaka terapijska procedura, tako i TECAR terapija ima svoje kontraindikacije.

Neke od njih su:

 • trudnoća,
 • infekcije,
 • febrilna stanja,
 • krvarenje,
 • ozbiljna kardiološka i respiratorna insuficijencija,
 • kod pacijenata sa malignim oboljenjima,
 • pejsmejker,
 • prilikom primene iznad endokrinih žlezda i gonada…

Pre sprovođenja Tekar terapije, u našoj ordinaciji se svakako vrši detaljan specijalistički pregled lekara fizijatra, koji će, nakon procene, ustanoviti da li je vaš tip oboljenja indikovan za ovu vrstu terapije.

Zaključak

Tekar terapija se s pravom može nazvati revolucionarnom metodom lečenja u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Njeni efekti su brzi i efikasni, a ona sama po sebi kod pacijenata ne izaziva nelagodnost i bol, štaviše, osećaj za pacijenta je vrlo prijatan i potpuno bezbolan.

Veliki broj zadovoljnih pacijenata u ordinaciji “Dr Vergaš” je najbolja preporuka za ovu vrstu terapije, a naš stručni tim lekara i fizioterapeuta je uvek tu za sva Vaša pitanja i nedoumice.