• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
  • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
Škljocanje, krckanje i pucanje kukova

Krckanje kukova može biti zabrinjavajući zvuk za svakog aktivnog čoveka. Međutim, nema potrebe da budete uznemireni ako primetite da vam kukovi škljocaju, krckaju ili pucaju. Škljocanje kukova je zapravo prilično uobičajeno stanje među aktivnim ljudima, a postoje različite procedure i lekovi za smanjenje simptoma i bolova u kuku.

ŠTA UZROKUJE DA KUKOVI KLIKNU?

Kad god kuk počne da škljoca, to je obično zbog sindroma škljocanja kuka – SŠK (Snapping Hip Syndrome), poremećaja kuka koji se medicinski naziva Coxa Saltans. SŠK nastaje kada se mišićne tetive oko zgloba kuka upale i počnu da škljocaju dok trljaju preko kosti zgloba kuka. Pošto istezanje tetiva stvara dodatnu napetost, osoba sa SŠK obično može čuti zvuk pucanja ili osetiti pucanje kada pomera zglob kuka.

Postoje tri osnovna uzroka škljocanja kuka:

1. Eksterni Sindrom škljocanja kuka

Spoljni SŠK je najčešći tip. Stanje se javlja kada iliotibijalna traka klizi preko vrha butne kosti duž spoljašnje strane kuka. Iliotibijalna traka se proteže duž spoljašnje strane butine i sastoji se od vezivnog tkiva. Kada ovo vezivno tkivo postane suviše zategnuto, dolazi do otežanog kliženja preko butne kosti i može da napravi škljocaj tokom pokreta u kuku. Bol i osetljivost usled spoljašnjeg SŠK-a se obično osećaju duž spoljašnje strane kuka. Pošto IT traka igra veliku ulogu u pokretljivosti kuka, pacijenti sa ovim uzrokom mogu iskusiti simptome pucanja kada trče ili se penju uz stepenice. Spoljni simptomi SŠK mogu se vremenom pogoršati do nivoa da se javlja bol čak i tokom ležanja na zahvaćenom kuku.

2. Unutrašnji Sindrom škljocanja kuka

Drugi oblik ovog stanja, koji uključuje mišiće i tetive oko zgloba kuka, je unutrašnji SŠK. On se obično javlja kada se tetiva iliopsoasa (koja povezuje unutrašnji mišić pokretač kuka sa butnom kosti) pomera preko karlične kosti, što rezultira klizanjem mišića ili tetiva preko prednjeg dela zgloba kuka. Takođe, unutrašnji SŠK može biti uzrokovan mišićem kvadricepsa koji se pomera preko loptastog dela zgloba kuka.

Za razliku od spoljašnjeg SŠK, unutrašnji se oseća u prednjem delu kuka i može uključivati bol u blizini prepona. Osobe sa ovim vidom problema obično doživljavaju postepeno pogoršanje simptoma naročito prilikom trčanja.

3. Intraartikularni ili zglobni Sindrom škljocanja kuka

Za razliku od spoljašnjeg i unutrašnjeg SŠK, intraartikularni SŠK nije uzrokovan problemom mišića ili tetiva. Umesto toga, uzrok je već postojeći problem ili povreda zgloba kuka. Tri najčešća uzroka su:

  • Povreda zglobne hrskavice (svaka povreda koja utiče na hrskavicu oko zgloba kuka),
  • Acetabularni labralni rascep (rascep u hrskavici koja oblaže zglob kuka) i
  • Fragmenti slomljenih kostiju zarobljeni između zgloba kuka.

KO OBIČNO RAZVIJA KUKOVE KOJI KLIKĆU?

Iako se škljocanje kukova može dogoditi svakome, ipak je najčešći kod žena. Naravno, škljocanje kukova može biti problem za svaku aktivnu osobu koja se bavi sportom ili aktivnošću koja zahteva ponavljajuće savijanje u kuku. Ipak sportovi kao što su fudbal, trčanje i gimnastika predstavljaju veći rizik za razvoj ovog sindroma. Pošto je SŠK tipično uzrokovan grčenjem mišića i tetiva u predelu kuka, oni koji zanemaruju da se istegnu i poboljšaju svoju fleksibilnost su posebno izloženi riziku. Naročito je veća verovatnoća da će deca sportisti imati škljocanje u kukovima, jer je zategnutost mišićnih struktura kuka uobičajena nuspojava rasta adolescenata.

KAKO SPREČITI I LEČITI SINDROM ŠKLJOCANJA KUKOVA?

Iako pucanje kukova obično nije ozbiljno stanje, ostavljanje nelečenog SŠK može dovesti do pogoršanja simptoma, pa čak i ranog početka degeneracije zgloba. Na sreću, postoji mnogo konzervativnih opcija lečenja za ublažavanje škljocanja kukova i ublažavanje bolova u kukovima. Pored kombinovane fizikalne terapije i vežbi za jačanje mišića koji okružuju kukove, isprobajte i ovih pet saveta za ublažavanje pucanja kukova:

1. Odmor

Omogućavanje kuku da se odmori od bilo kakve rigorozne aktivnosti može pomoći u smanjenju simptoma. Odmor od određene fizičke aktivnosti daće vašim mišićima i tetivama vremena da se repariraju i zaleče. Dok se odmarate, pokušajte da stavite hladan oblog na zahvaćeno područje da biste smanjili upalu i bol.

2. Vežbe zagrevanja

Kada se vratite svojim redovnim aktivnostima, obavezno se dobro zagrejte pre nego što krenete na trening. Zagrevanje će vam pomoći da olabavite mišićna vlakna i pripremite telo za pokrete koje treba da izvede.

3. Nosite odgovarajuću obuću

Možete izbeći patnju od zategnutih ili slabih kukova ako nosite cipele koje pružaju podršku za tabanski svod. Cipele koje nosite za duži hod ili vežbanje treba da budu udobne, a da vašim stopalima daju potrebnu stabilnost.

4. Ostanite hidrirani

Pijenje dovoljno vode svaki dan pomoći će vam da vaši zglobovi budu podmazani, što pomaže izvedbi pokreta u kukovima.

5. Istezanje

Istezanje mišića kukova i nogu nakon fizičke aktivnosti može pomoći u ublažavanju napetosti i bolova u kukovima. Obavezno odvojite vreme da istegnete IT traku, mišiće fleksore kuka i tetive kolena posle svake vežbe.

KONTAKTIRAJTE ORDINACIJU DR VERGAŠ ZA BOLOVE I POVREDE KUKA

Čak i ako se nakon preduzimanja mera za jačanje i istezanje mišića i tetiva kukova i dalje javlja škljocanje i bol u kukovima, kontaktirajte ordinaciju Dr Vergaš da biste dobili stručnu pomoć od vrhunskih lekara. Naš tim lekara i fizioterapeuta zna kako da pomogne pacijentima da se oporave što je pre moguće kako bi se mogli vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*