• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
  • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
Pregled-lekara-ili-zacarani-krug-vaseg-lecenja

Tekst koji je pred vama ne služi da poljulja nečije samopouzdanje niti da omalovaži bilo čije mišljenje. Naprotiv, napisali smo ga da bismo razbili vrlo česte nedoumice koje ima svaki čovek sa određenim tegobama ili bolešću. Kreirali smo ga i da bismo pomogli ljudima koji se osećaju zbunjeno usled velikog broja informacija koje dobijaju o svom zdravlju i načinima lečenja.

LEČENJE NA INTERNETU

Sigurno je svako od nas ponekad, ako ne i često, „guglao“ simptome koje trenutno oseća. Pretraživanjem po internetu, u jednoj sekudi možemo dobiti informacije o svom zdravstvenom stanju iz stručnih, ali i ne tako pouzdanih izvora.

Internet je pun neproverenih informacija, a često su tu i plaćeni tekstovi koji izgledaju pouzdano, a zapravo su samo marketinški trik koji vas podsvesno tera da kupite neki lek, medicinsko sredstvo, dodatak ishrani, mast, kremu, prah, tinkturu, kapi, etarsko ulje, kristale, amajlije…

Internet stranice često služe i da vas, kroz stručne tekstove (koji su često prepisani sa stranih, isto tako neproverenih sajtova) navedu da posetite neki salon za masažu, stručnjaka alternativne medicine, ambulantu koja nudi preglede stručnjaka koji zapravo uopšte nisu lekari, kozmetički salon, fitoterapeuta, homeopatu, kostolomca, baku sa melemima…

Verovatno vam se desilo da se čak i uplašite dijagnoze sa interneta. Ukucate npr. „Bol u vratu“, a izađe vam tekst koji tvrdi da imate neizlečivo oboljenje, ili npr. „Osteoporoza“, a pojavi vam se doslovno najgori scenario koji može da vas snađe.

Da li vam stvarno to treba u životu?

ZDRAVSTVENI SAVETI BLISKIH OSOBA

Takođe, u razgovoru o našim tegobama sa rođacima, prijateljima, komšijama često dobijemo savet „E, čuo sam od Mike da mu je kostolomac baš pomogao…“ ili „Jao, i meni se to desilo, idi kod onog masera, evo ti broj…“, „E, fale ti vitamini, ništa strašno.“…

Ok, ali da li neko ko nije lekar zaista može da proceni šta je najbolje za naše zdravlje?

Neretko nam bliski ljudi, iz najbolje namere, preporučuju metode lečenja koje su njima pomogle. Koga god da pitate i požalite mu se na svoje simptome, budite sigurni da će vam dati drugačiji odgovor, od kojih će vas neki čak i uplašiti. Jer, svako je čovek za sebe, svaki organizam je drugačiji i ono što pomogne jednom čoveku, drugome može čak i odmoći. Svakako, jedna od najozbiljnijih posledica je to što ćete izgubiti dragoceno vreme koje ste mogli iskoristiti za pravilno lečenje svojih tegoba.

PREPARATI KOJI LEČE SKORO SVE

Treća „zamka“ u koju možemo upasti su verovanja u reklame o čudesnim eliksirima, mastima, kremama, melemima, prirodnim preparatima koje leče sva moguća oboljenja i vraćaju vas u život za tren oka, samo ako platite toliko i toliko…A često je to „toliko“ vrlo skupo i obično vam nije dovoljna samo jedna „doza“, već kontinuirano uzimanje reklamiranog preparata.

U redu, izbor je na vama… Ali, da li za taj novac kupiti nešto neprovereno i time (neretko) ugroziti svoje zdravlje samo zato što ga neko reklamira? Neka poznata ličnost možda? Ili influenser? Simpatična bakica koja se kune da joj se život promenio otkad joj je ćerka kupila „magično rešenje“? Sve osobe koje reklamiraju određeni proizvod su za to plaćene. Nekima je to posao, a neki su dobili ponudu baš zato što izgledaju simpatično i „narodski“ i po pravilima marketinga publika će im verovati.

SAMOPREPISIVANJE LEKOVA

Sledeće što ljudi često rade je da odu u apoteku i od farmaceuta (a često i farmaceutskog tehničara) traže najbolji lek za svoje tegobe. Neke apoteke danas izgledaju kao mali supermarketi. Lekovi i medicinska sredstva stoje „Na izvol’te“, mnogi preparati su na popustu, sve je šareno i primamljivo kao da smo ušli u prodavnicu slatkiša…Sve to nas podsvesno tera da kupimo čak i nešto što nam ne treba. A i ono što nam treba, ako se pre toga nismo konsultovali sa lekarom, vrlo često ili ne pomaže ili nam može naškoditi i više nego što mislimo.

Da li bez saveta lekara možemo znati da li uopšte smemo piti određeni lek i koje sve kontraindikacije on može izazvati? To je slučaj i sa „najobičnijim“ lekovima poput paracetamola, brufena, diklofena i sl.

Izbor je vaš, ali da li ste se zapitali šta se dešava sa vašim opštim zdravstvenim stanjem kada pijete lekove „na svoju ruku“? Šta određeni lek čini vašem želucu, jetri, crevima? Koliko, kada i zbog čega ga zaista treba piti? Kada ga ne smemo piti?

ZAKLJUČAK

Da zaključimo…Ovo su samo neke od zamki i trikova koji nas odvraćaju od lečenja i troše nam vreme i novac. Sve nas to tera da idemo u pogrešnom pravcu i čine da se osećamo kao da smo uradili nešto za svoje zdravlje, a zapravo nismo.

Zbog svega gore navedenog, čovek se ponekad oseća izgubljeno, kao u začaranom krugu. To je razlog što pokušavamo i isprobavamo razne savete, uputstva, preporuke. Bolesnom čoveku je lako plasirati bilo šta što će mu pomoći da ozdravi, te se to iskorišćava zarad novca. Imajte to u vidu kada vam sledeći put neko preporuči neki lek ili metodu.

Mi kao lekari imamo odgovornost da vas uputimo u sve što može ugroziti vaše zdravlje i oduzeti vam vreme i novac u procesu izlečenja!

Najpouzdanije, a često i najjeftinije rešenje je vrlo jednostavno – posetiti lekara, obaviti pregled, pitati za savet, za lek…Lekar je jedini stručan da vam objasni sve što se tiče vašeg zdravlja, da vam pruži podršku i isprati vaš proces lečenja od početka do kraja.

Vaš Dr Vergaš

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*