• Bele Bartoka 24a, Beograd, Borča
  • 011 3321 138, 011 3328 870, 064 1224179
Gamers-thumb

Da li vas je ikada zaboleo palac nakon što ste igrali video igrice nekoliko sati? Možda patite od ponavljajuće stresne povrede pod popularnim imenom Gejmers tamb – palac igrača.

Šta je palac igrača?

Gejmers tamb (Gamer’s thumb) učestali naziv koji se daje stanju zvanom De Quervain-ov (De Kerven-ov) tenosinovitis. To je stanje u kojem tetive koje pokreću vaš palac postaju upaljene. Ponavljano opterećenje tetiva palca dovodi do upale, nakon čega sledi pojava bola i ograničenog pokretanja.

Igranje igrica je čest uzrok ponavljajućeg naprezanja palca, tako da se De Kervenov sindrom često naziva “gejmerski palac” ili „palcem igrača“.

Igranje igrica nije jedini način na koji možete razviti ovo stanje. Razmislite o tome koliko koristite palčeve dok ste na mobinom telefonu. Ako doživljavate nešto neobično sa palcem, a strastveni ste igrač video igrica ili redovno koristite tastaturu, preterujete sa slanjem poruka, svirate neki instrument, roditelj ste koji nosi bebu ili igrate golf ili sport sa reketom, vreme je da posetite lekara.

Kako da znate da li imate palac igrača?

Simptomi De Kervenove bolesti (gejmers tamba) uključuju:

  • Bol u palcu nakon igranja video igrica
  • Bol i otok u blizini korena palca
  • Bol u zglobu koji može da ide uz podlakticu
  • Bol u palcu i zglobu koji se pogoršava pokretanjem palca
  • Osećaj škljocanja i zaglavljivanja pri pomeranju palca

Da li postoje druge povrede uzrokovane igranjem?

Da. U stvari, neki profesionalni gejmeri su morali da se povuku zbog povrede šake i zgloba palca.

Igranje video igara zahteva ponavljajuće, intenzivne pokrete u zglobovima na šakama i rukama. Ponekad se ovo naprezanje dešava uzastopno i traje satima, što povećava rizik od ponavljajućih stresnih povreda (Repetitive stress injuries – RSI).

Evo nekih od uobičajenih povreda kod igrača igrica:

  • Sindrom karpalnog tunela
  • Prst okidača – Trigger finger
  • Teniski lakat
  • De Kervenov sindrom

Koliko dugo traje palac igrača?

Nažalost, ovo stanje može da ima trajne efekte ako se njime ne postupa na odgovarajući način ili ne odreaguje na vreme. U većini blažih slučajeva, simptomi traju četiri do pet sati nakon igranja igara ili kucanja.

Kako sprečiti palac igrača

Igrajte igrice kraće vreme

To je težak zahtev za većinu igrača, ali provođenje manje vremena igrajući može smanjiti rizik od razvoja ovog stanja. Da li biste žrtvovali jedan dodatni sat vremena igranja da biste se spasili od veoma bolnog problema koji utiče na kvalitet vašeg života?

Istegnite se pre igre i tokom pauza

Vrlo jednostavna istezanja mogu smanjiti rizik od razvoja palca igrača.

Pravite česće pauze

Dajte vašim palčevima vremena da se odmore. Neki igrači mogu da igraju satima bez pauze, što nažalost vrši veliki pritisak na palčeve.

Kako se osloboditi palca igrača

Ako mislite da patite od gejmers tamba, postoji nekoliko načina da se simptomi ublaže:

Odmor

Ovo je odgovor koji najmanje želite da čujete, ali morate da napravite pauzu od igranja da biste omogućili da vaše tetive zacele. Igranje kroz bol samo pogoršava situaciju i može dovesti do daljih komplikacija.

Hladne obloge

Led i hladne obloge su jednostavan i zgodan način za smanjenje bolova i otoka palca. Da biste pravilno koristili ovu vrstu terapije, potrebno je da se posavetujete sa lekarom, koji će vam reći na koji način ćete stavljati hladne obloge. Obično se stavlja veliki paket leda oko natečenog područja i kruži se oko zgloba. Preko područja koje se tretira se pre nanošenja leda može staviti peškir. Krio terapiju treba izvoditi nakon vežbi, kada se pojavi otok ili kada je neko mesto bolno.

Anti-inflamatorni lekovi

NSAIL mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju bolova. Pre uzimanja lekova se takođe treba konsultovati sa lekarom oko načina uzimanja određenog leka.

Fizikalne procedure i radna terapija

Postoje različite fizikalne procedure koje mogu smanjiti otok i zapaljenje tetiva. Takođe, radni ili fizioterapeut može napraviti individualni plan lečenja sa vežbama i istezanjima, koje povećaju pokretljivost vašeg palca i umanjuju bol.

Ortoze

Ukoliko lekar proceni, na obolelo područje se može postaviti i ortoza (udlaga) koja, posebno noću, može pomoći da se zglob drži ravnim, čime se smanjuje pritisak na nerv.

Kortikosteroidi

Ako odmor, lekovi i fizikalne procedure ne donesu olakšanje, lekar može preporučiti injekcije kortikosteroida u zahvaćeno područje.

Hirurgija

Ako vaše stanje nastavi da se pogoršava, možda ćete morati da se konsultujete sa hirurgom, kako biste pronašli rešenje za vaše probleme. Operacijom se mogu ublažiti simptomi palca igrača, tako što će se preseći omotač oko tetiva kako bi se napravilo više prostora.

Reagujte na vreme!

Poslednja stvar koju želite je trajno oštećenje tetiva koje može dovesti do gubitka sposobnosti hvatanja, gubitka opsega pokreta i stalnog bola.

Na osnovu svega gore rečenog, ukoliko osećate simptome De Kerven sindroma, tj. palca igrača, ako bol u palcu postane previše jak I dugotrajan, javite se u Ordinaciju Dr Vergaš da biste dobili stručnu pomoć od strane vrhunskih lekara i edukovanih fizioterapeuta.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*